Nethe Nabben letade lägenhet i Karlstad i höstas och föll för en som annonserades ut på Blocket. Foto: SVT

Karlstadbon Nethe lurades av falsk polisstudent

Uppdaterad
Publicerad

Nethe Nabben letade lägenhet i Karlstad i höstas och föll för en som annonserades ut på Blocket. Mannen från norra Värmland som hyrde ut var polisstudent, sa han, men visade sig istället vara en bedragare och lägenheten existerade bara på bild.

Det var en trerummare på 132 kvadratmeter centralt i Karlstad som fångade Nethe Nabbens intresse. Först ett andrahandskontrakt skulle övergå i ett förstahandskontrakt om hyresgästen skötte betalningen. Visning kunde inte ske före årsskiftet skrev 22-åringen, eftersom han hade så mycket med studierna på polisutbildningen i Växjö. Den som kunde ta lägenheten osedd fick den.

Kontrollerade hans uppgifter

Nethe kollade upp 22-åringen och allt verkade stämma. Hon skrev på ett digitalt hyreskontrakt på nätet med hjälp av Bank-ID och swishade 15 000 kronor i i förskottshyra. Dagen därpå skulle hon få nycklarna, men när de aldrig kom kontaktade hon hyresvärden och fick beskedet att lägenheten hon hyrt inte existerar.

– Dagen efter att jag hade swishat pengar försvann han helt och håller och svarade inte på något.

Hur reagerade du när du insåg att du blivit lurad?

– Jag kände mig dum först, sedan blev jag bara förbannad och tänkte att det här ska du få ångra.

”Allt verkade äkta”

Nethe Nabben anser sig vara en ganska nitisk person som kollar upp saker och det gjorde hon även den här gången. Ändå lurades hon att skicka 15 000 kronor till en främmande människa för en lägenhet hon aldrig sett.

– Det var ju förtroendeingivande att han gick på polishögskolan, sedan skriver han kontraktet via Kivra, han står skriven på adressen och telefonnumret är registrerat på honom så allt verkade äkta och riktigt.

Nitton andra personer lurades

Nethe Nabben är inte ensam om att bli lurad. 19 personer hann gå på mannens falska annonser om lägenheten i Karlstad och en i centrala Stockholm innan han åkte fast. Sammanlagt kom han över nästan 235 000 kronor. Nu står han inför rätta för de här bedrägerierna och annan brottslighet. Eftersom 22-åringen använde sitt riktiga namn och personnummer var han lätt att identifiera och han har erkänt. Även om han döms räknar inte Nethe Nabben med att få sina pengar tillbaka.

– Visst det är en ekonomisk förlust, men det viktiga är att han blir dömd och får ett skäligt straff, tycker jag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.