Foto: TT

Nextjets skulder 100 miljoner

Publicerad

Närmare 100 miljoner kronor i leverantörsskulder. Det framgår av Nextjets konkursansökan som kom in till Attunda tingsrätt i går.
”Nextjet AB är på obestånd och detta är inte tillfälligt”, skriver vd Magnus Ivarsson i ansökan.

Till konkursförvaltare har Lars-Henrik Andersson vid advokatfirman Lindahl utsetts. Konkursansökan har skrivits under av vd Magnus Ivarsson och är daterad 14 maj.

I den 19 sidor långa leverantörsskuldlistan som bolaget skickat in till tingsrätten framgår att Nextjet har skulder till allt och alla, bland annat flygplatserna som bolaget trafikerat och för leasingavgifter för flygplan.

”Vissa övervärden”

Konkursförvaltaren säger till SVT Nyheter att det finns vissa övervärden i bolagets flygplan. Han undersöker nu med Transporstyrelsen och Trafikverket om det finns möjligheter till fortsatt drift eller om det går att sälja som en sammanhängande rörelse.

– Det kommer ta en vecka att utvärdera om det finns förutsättningar för fortsatt drift eller om det finns möjligheter att sälja det här. Om det sen tar en eller två månader innan konkursen är färdig, det vet jag inte, säger konkursförvaltaren Lars-Henrik Andersson.

EU:s regelverk styr

Samtidigt fortsätter Trafikverkets krismöten under dagen för att hitta snabbast tänkbara lösning för att kunna handla upp ersättningsflyg på de drabbade rutterna.

Men Trafikverket kunde inte vid lunchtid på torsdagen lämna någon besked eftersom EU:s regelverk ytterst styr vad Trafikverket kan göra.

– Det vi kan säga just nu är att vi för en nära dialog med infrastrukturministern om det här eftersom det finns ett regelverk på europeisk nivå som reglerar vad vi får göra eller inte i det här frågan. Det är därefter vi vet mer och kan berätta mer, säger Alexandra Elias, på Trafikverkets presstjänst till SVT Nyheter.

Mindre orter

Nextjet har främst flugit till mindre orter i Norrland, men har också haft destinationer i Finland och Norge. När bolaget meddelade att det gick i konkurs ställdes alla flygningar in med omedelbar verkan.

Konkursbeskedet kom överraskande vid lunchtid på onsdagen, även om bolaget en längre tid dragits med ekonomiska bekymmer. Nextjet fokuserade mest på rutter till mindre orter, där det har saknats alternativ till bolaget. Arvidsjaurs kommunalråd Lotta Åman (S) beskriver flygplatsen som navet i regionen.

-Det här är förödande för oss, sade hon efter beskedet i går.

Bolaget kommenterar konkursen i ett pressmeddelande och kallade beslutet för ”djupt beklagligt”:

”Vi har gjort allt som står i vår makt för att hitta en lösning, men tyvärr inte lyckats”, skrev bolaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nextjet

Mer i ämnet