Fredrik Wingqvist och Ulrika Lassing, båda två så kallade f/aktivister, berättar i klippet om varför de avstår från att köpa nya kläder i nio månader. Foto: SVT

Nio månaders köpstopp – aktivister ratar mellandagsrean

Uppdaterad
Publicerad

Under mellandagarna, vanliga år när coronan inte härjar, brukar enorma mängder kläder säljas på rea. Men det finns de som ratar hetsen och helt avstår från att köpa nytt.

– Jag trodde nog att det skulle vara svårare. När man ändå kan köpa begagnat på second hand, så är det något helt annat, säger Ulrika Lassing, en av Karlstads nio modeaktivister.

Svenskarna lägger i snitt en tusenlapp i månaden på att köpa nytt. På 30 år har konsumtionen av kläder och textil fördubblats.

Ett klädesplagg används i genomsnitt sju-åta gånger. Sedan ratas det, slängs eller hamnar längst in i garderoben.

Modeaktivister vägrar nytt

”Karlstad delar” är ett projekt där nio modeaktivister, de kallar sig f/activists, ska avstå från att köpa nya kläder under nio månader.

Projektet utgår från naturvårdsverket, Västra Götalandsregionen och Science Park i Borås och omfattar nu sju kommuner, däribland Karlstad.

I nästan ett helt år ska aktivisterna låta bli att köpa nya kläder, bara second hand. Allt för att rikta blickarna mot vår överkonsumtion och våra kläder som en miljöstörande industri.

”Trodde det skulle vara tuffare”

Begagnade kläder blir ett tillåtet alternativ till bojkotten mot nya plagg. Men går det att motstå mellandagsreornas lockelser?

– Jag trodde faktiskt att det skulle vara tuffare. Vi började ju när sommarreorna kom igång. Men i och med att vi kan handla på second hand, har inte köpbeteendet ändrats så radikalt, även om det ju har ändrats så att man inte köper nyproducerat, säger f/aktivisten Fredrik Wingqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.