Fram till september har Anna-Carin Abrahamsson köpstopp för nya kläder. Foto: SVT

Pastorn Anna-Carin får inte köpa nya kläder – på ett halvår

Publicerad

Hon har en stor passion för kläder. Konsumerar mer än hon egentligen behöver. Nu väntar ett annorlunda halvår för Anna-Carin Abrahamsson.

Annonsen fladdrade förbi på Instagram, men hon behövde aldrig fundera särskilt länge. Kriterierna om att köpa mycket nytt, ha klimatångest och villig att försöka göra en förändring stämde väl in på Anna-Carin Abrahamsson. Så hon sökte till projektet som högskolan i Borås kallar för ”Fact Movement” och kom med.

– Det känns spännande och som en stor utmaning. Tänk när våren närmar sig och man vill ha nya skor och kanske en bikini, säger Anna-Carin och skrattar samtidigt.

Har välfylld garderob

Hon är väl medveten om att hennes garderob är välfylld och att inget egentligen fattas. Kläder är hennes intresse och något lustfyllt kreativt. Men hon ser det även som något existensiellt.

– Ibland tänker jag att man inte får vara pastor och vara så ytlig, men kläder är ofta något mer också. Det säger något om vem man är och kan skapa en trygghet för mig som person, säger Anna-Carin som jobbar som studentpastor på Göteborgs universitet.

Får inte kosta för mycket

I sitt jobb har hon under det senaste året ofta kommit i kontakt med studenter som har klimatångest och det har även bidragit till att hon själv börjat fundera allt mer på kläders påverkan på miljön.

– Kläder ger mig mycket, men det får inte kosta för mycket. Då menar jag inte bara i kronor och ören utan det får inte kosta för mycket för miljön eller för de människor som producerar kläderna.

Inspiration till förnyelse

Anna-Carin springer upp för trappan till övervåningen och in i sovrummet. I ena hörnet ligger dörren in till rummet som hon gillar. Garderoben. Den är väl städad och kläderna är sorterade. Nu i mars är det vinterkläderna som ligger framme.

– Nu är det dessa kläder jag har att jobba med. Förhoppningsvis ger projektet mig inspiration till att förnya dessa eller att åtminstone tänka nytt. Byta med kompisar hade också varit roligt. Jag hoppas min garderob är mindre när detta halvåret gått, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.