• Viktigt meddelande:

    Idag kl 15.00 testas Signalen Viktigt meddelande via de utomhusaggregat (tyfoner) som finns i de flesta städer och tätorter. Signalen består av 7 sekunder långa ljudstötar med 14 sekunders tystnad emellan under två minuter. Idag testas signalen - om du i andra fall hör den ska du gå inomhus, lyssna på radion och stänga dörrar, fönster och ventilation. Idag följs meddelandet av signalen Faran över, en enda lång ljudsignal på 30 sekunder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se Johannas bilder i klippet. Foto: Privat/Johanna Kaldén

Nobina om den osäkrade rullstolen: ”Så ska det inte vara”

Publicerad

Johanna Kaldén har tröttnat på att inte få hjälp med att få sin rullstol fastspänd på bussen. Hon upplever att busschaufförerna inte vet hur de ska göra.
– Känner man sig osäker är det viktigt att man som förare säger att man behöver hjälp, säger David Erixon, presschef på Nobina.

Busschaufförerna som kör Värmlandstrafiks bussar är anställda hos Nobina.

Enligt avtalet som Nobina har med Värmlandstrafiken ska busschauffören spänna fast en passagerares rullstol med remmar på golvet och ett säkerhetsbälte.

Johanna åker ofta med färdtjänst till busshållplatsen och sen vidare med vanlig länsbuss. I beställningen till serviceresor står tydligt att hon behöver spännas fast under färd.

”Det kan inte jag”

Johanna Kaldén har varit i kontakt med Värmlandstrafik flera gånger och påpekat problemet. Det visar mejlkorrespondens som SVT Nyheter Värmland fått ta del av.

Dagen efter att vi träffat Johanna skriver hon ett mejl efter att hon åkt buss från Karlstad till Kil:

”Färdtjänsten hjälpte mig in på bussen men inget mera. Busschauffören sa – Hur gör man de här då? Det kan inte jag. Sen gick han och satte sig igen.”

I klippet ser du Johannas egna bilder och hör Nobinas presschef.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer