Se Johannas bilder i klippet. Foto: Privat/Johanna Kaldén

Nobina om den osäkrade rullstolen: ”Så ska det inte vara”

Publicerad

Johanna Kaldén har tröttnat på att inte få hjälp med att få sin rullstol fastspänd på bussen. Hon upplever att busschaufförerna inte vet hur de ska göra.

– Känner man sig osäker är det viktigt att man som förare säger att man behöver hjälp, säger David Erixon, presschef på Nobina.

Busschaufförerna som kör Värmlandstrafiks bussar är anställda hos Nobina.

Enligt avtalet som Nobina har med Värmlandstrafiken ska busschauffören spänna fast en passagerares rullstol med remmar på golvet och ett säkerhetsbälte.

Johanna åker ofta med färdtjänst till busshållplatsen och sen vidare med vanlig länsbuss. I beställningen till serviceresor står tydligt att hon behöver spännas fast under färd.

”Det kan inte jag”

Johanna Kaldén har varit i kontakt med Värmlandstrafik flera gånger och påpekat problemet. Det visar mejlkorrespondens som SVT Nyheter Värmland fått ta del av.

Dagen efter att vi träffat Johanna skriver hon ett mejl efter att hon åkt buss från Karlstad till Kil:

”Färdtjänsten hjälpte mig in på bussen men inget mera. Busschauffören sa – Hur gör man de här då? Det kan inte jag. Sen gick han och satte sig igen.”

I klippet ser du Johannas egna bilder och hör Nobinas presschef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.