Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christer och Kristian hoppas att Eda kommun följer Arvikas exempel och betalar habiliteringsersättning för de dagar de går till en daglig verksamhet. Foto: SVT

Noll kronor i timmen för jobb inom daglig verksamhet i Eda

Uppdaterad
Publicerad

Personer med funktionsnedsättning som går till ett jobb eller deltar i daglig verksamhet kan få en ersättning av sin hemkommun, men det är frivilligt för kommunerna. Eda är en av få kommuner i Värmland som inte betalar så kallad habiliteringsersättning.

– Jag tycker det är skamligt, säger Christer Gustavsson.

Christer bor och har sin sysselsättning i Åmotfors. Några dagar i veckan skruvar han isär elektronik och sorterar för återvinning. Andra dagar hjälper han till i stallet på Norra Mon. Fem dagar i veckan rullar han med sin mopedbil från en egen lägenhet till ett jobb.

Blir mer självständig

För Kristian Karlsson är förmiddagarna på tisdagar och torsdagar lite extra betydelsefulla. Då har han ett jobb på mataffären i Åmotfors att gå till.

– Det är jätteviktigt med det sociala, att han kommer ut och får umgås med folk. Han blir mer självständig och klarar sig mer och mer själv, berättar Kristians pappa, Bengt Karlsson.

”Det borde ju vara lika”

Christer och Kristian får en statlig ersättning på cirka 1 000 kronor i månaden men har ingen ersättning från kommunen för sitt arbete. Och lösningen för den så kallade habiliteringsersättningen varierar från kommun till kommun.

– Det är olika, en del kommuner har fem kronor i timmen, andra har 15 kr. En del har 50 kronor om dagen, en del har 150 kronor per dag. Det borde ju vara lika. Det ska inte ha någon betydelse var i Sverige du bor, tycker Bengt Karlsson.

Vill inte kommentera

Ordförande i socialnämnden i Eda, Bertil Börjesson (HEL), väljer att inte kommentera frågan om habiliteringsersättning, av hänsyn till att budgetberedningen dragit ut på tiden. Arbetet med budgeten ska återupptas den 24 oktober.

I klippet berättar Christer mer om vad han önskar han kunde lägga lite mer pengar på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer