Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har haft flockar på 20 stycken här” – följ med hem till den norske bonden Torgeirs gård där han förklarar varför han är positiv till Norges beslut att utrota vildsvin. Foto: Camilla Gustafsson/SVT/TT

Norge ska utrota alla vildsvin – kan bygga stängsel på gränsen mot Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Efter utbrottet av afrikansk svinpest i Sverige i höstas har den norska regeringen beslutat att alla vildsvin i Norge ska utrotas.

Ett av förslagen är ett stängsel för att stoppa nya vildsvin från att ta sig över gränsen från Sverige. Den norske bonden Torgeir Ulsröd är positiv.

– De kommer från Sverige från början, säger han.

I Norge finns någonstans mellan 1 000 och 2 000 vildsvin. I Sverige är motsvarande siffra 210 000 till 240 000. När Norge nu ska utrota vildsvinsstammen finns en oro för att nya svin ska fortsätta att vandra över riksgränsen.

– Det kommer att fortsätta att fylla på från Sverige, säger lantbrukaren Torgeir Ulsröd.

Mister kalvar

För honom innebär vildsvinen stora problem. De bökar upp åkrarna, och det förorenade fodret gör att korna förlorar sina kalvar.

– Jag har haft flera kor som mist kalvarna och jag använder mycket pengar på gräsfrö, säger han.

Nu har en utredning tillsatt av den regeringen presenterat flera förslag på hur den norska nollvisionen ska kunna bli verklighet.

Stängsel ska stoppa svinen

Bland förslagen finns både en mer effektiv jakt på vildsvin, och ett stängsel på den norska sidan riksgränsen.

Förebilden finns i Danmark som byggt ett vildsvinsstängsel mot Tyskland.

Torgeir Ulsröd är positiv till förslaget, men hade helst sett ett stängsel som stängde ute både vildsvin och varg.

– Vi har ju ett annat djur också som kommer från Sverige och ställer till problem. Det hade inte gjort något om man stoppade vargen också, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.