Den vargjakt som norsk domstol nu sagt ja till riskerar att bli kortvarig då tidsgränsen går ut redan 15 februari. Foto: Erik Yngvesson/TT

Norsk domstol säger ja till vargjakt

Uppdaterad
Publicerad

Grönt ljus för att skjuta totalt 25 vargar i den så kallade vargzonen. Det är beskedet från norska motsvarighet till hovrätten, som nu fattat beslut i en utdragen fråga om vargjakt i Norge. Domslutet berör till viss del Sverige, då ett av de aktuella reviren sträcker sig in i Värmland.

Fredagens besked från norska lagmansretten berör bland annat Römskogsreviret, som sträcker sig över riksgränsen i höjd med Skillingmark. I detta revir ger nu Norge tillstånd att åtta vargar får skjutas – på den norska sidan gränsen.

– Det betyder att jakten kan starta. Vi väntar nysnö imorgon, så om allt går som det ska drar vi igång på söndag, säger Knut Arne Gjems, ordförande i Norges Jägar- och fiskeförbund.

Gäller det även Römskogsreviret?

– Ja vi räknar med att dra igång i samtliga revir.

Jaktbeslut överklagades

Den norska vargjakten skulle egentligen ha dragit igång redan 1 januari i år, efter ett regeringsbeslut. Men flera miljöorganisationer överklagande, och Tingsrätten gick på de överklagandes linje., rapporterar NRK.

Hovrättens beslut under fredagen gör att jakten nu ändå blir av – men det ser ut att bli en kortvarig jakt. Tidsgränsen är satt till 15 februari.

– Vi har begärt förlängning till den sista mars, men inte fått något svar på begäran ännu, säger Knut Arne Gjems.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.