Det har beslutats om jakt på tre vargar i Römskogsreviret och Bograngen. Foto: TT

Norska regeringen säger ja till gränsöverskridande vargjakt

Uppdaterad
Publicerad

Klimat- och miljödepartementet i Norge har beslutat att varg får skjutas i Römskogsreviret och Bograngen som ligger på riksgränsen mellan Sverige och Norge.

Beslut som tidigare har överklagats både i Sverige och Norge har avslagits och nu får varg inom vargzonerna jagas mellan 1 januari och 15 februari, enligt norska myndigheter.

Länsstyrelsen i Värmland gick redan i september ut med att varg får skjutas i Römskogsreviret vilket är första gången som länsstyrelsen beslutar om licensjakt i ett revir som delas med Norge. Det har beslutats om jakt på tre vargar i reviret.

Huvudsyfte med jakten

Enligt Länsstyrelsen i Värmland får jakten bedrivas från och med den 2 januari 2022 till och med den 15 februari 2022 eller till dess länsstyrelsen avlyser jakten.

Anledningen till att vargen får jagas är framförallt för att minska tätheten av vargrevir och koncentrationen av varg i områden där den är som störst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer