Följ med till teststationen och hör mer om den låga andelen positiva testsvar. Foto: SVT

Norge masstestar vid gränsen – få positiva covidtest

Uppdaterad
Publicerad

De strikta norska gränsrestriktionerna har tvingat många svenska arbetspendlare till ständiga provtagningar vid gränsen.

Syftet har varit att stoppa det som i Norge kallas importsmitta. Nu visar siffror SVT tagit fram att bara en mycket liten del av testen varit positiva.

Från början av året fram till slutet av augusti har mer än 309 000 coronatester genomförts på de fem sydligaste teststationerna, från Svinesund upp till norra Värmland. Av dem har 457 varit positiva – mindre än 1,5 promille.

– Det har inte varit så många positiva svar. Ibland har det gått flera veckor mellan dem, säger Mona Stolpe som är chef för testcentret på Magnormoen vid gränsen mot Eda.

Coronaviruset i Värmland

Test var sjunde dag

Framför allt är det arbetspendlare som testats, som mest var sjunde dag.

– Det har blivit väldigt många test, men inget positivt, säger Laura Villerusa, som får en testpinne i näsan på väg till jobbet.

Arbetet för att stoppa så kallad importsmitta har varit en viktig del av den norska coronastrategin.

”Testen har gjort nytta”

Även om fullvaccinerade nu kan resa fritt är det fortfarande många som måste testas, bland annat barn och de som bara fått en vaccindos.

Och Mona Stolpe menar att teststationerna gjort nytta.

– Det kan ju bli många som smittas om en positiv kan resa in.

Följ med till teststationen och hör mer om den låga andelen positiva testsvar i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet