För helt ovaccinerade svenskar är det tvärstopp. Men för resten varierar längden på inresekarantänen beroende på antalet doser man har fått. Foto: SVT

Efter tantrafestivalen – Norge rödmarkerar Värmland igen

Uppdaterad
Publicerad

Kort efter att norska gränsen mot Värmland öppnades meddelar norska regeringen nu att Värmland klassificeras som en röd region från och med måndag.

Enligt norska inreseregler är det mycket begränsat vem som får resa in i landet och för helt ovaccinerade svenskar är det fortsatt tvärstopp. De som däremot har inreserätt ska kunna visa upp ett negativt coronatest, testas vid gränsövergången samt sitta i inresekarantän.

Biträdande smittsyddsläkaren för region Värmland Anna Skogstam säger till NWT att den fortsatta ökningen i huvudsak bedöms bero på klusterutbrottet i Ängsbacka där nu 106 personer uppges ha blivit smittade.

– För fullvaccinerade krävs inget test och inresekraven är precis som före pandemin. Men man måste kunna visa upp ett coronacertifikat som är EU godkänt, säger Heidi Schau som är konsulent på norska regeringens coronatelefon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer