Foto: SVT

Nu är hela Båten uppe på land

Uppdaterad
Publicerad

Det tog nästan fyra månader från det att den sjönk till dess att den var uppe. Men nu är hela Båten på land igen.

– Jajamän, i morse togs de sista delarna upp. Det känns väldigt skönt, säger Magnus Vestlund, projektledare på Karlstads kommun.

Det var vid midnatt den 23 januari som restaurangbåten sjönk i Klarälven i centrala Karlstad. I februari månad inleddes försöken att bärga den – men det visade sig vara väldigt komplicerat.

Restaurang Båten

Efter misslyckade försök med bland annat en lyftkran fick man till slut upp Båten genom att använda pontoner och domkrafter för att lyfta den och därefter skära sönder skrovet i delar.

– Det här var väl tredje försöket kan man säga, så det känns väldigt skönt att det äntligen gick, säger Magnus Vestlund.

Än återstår dock en hel del arbete.

– Det är en hel del plock. Pontoner och balkar ska bort och båten som nu ligger i parken ska skäras i mindre delar och fraktas bort med containrar.

Får du semester sen?

– Haha, nej det tror jag väl inte. Då får jag återgå till det vanliga arbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Restaurang Båten

Mer i ämnet