För bara några år sen var det få som arrenderade mark att jaga på. Nu verkar trenden ha vänt. Foto: TT/SVT

Nu är jägarna tillbaka i norra Värmland

Uppdaterad
Publicerad

De senaste årens nedgång i älgstammen har gjort det svårt att locka jägare till norra Värmland. Men nu ser det ut att ha vänt.

Sandy Konradsson äger ungefär tusen hektar skog i Stöllets viltvårdsområde. För tre år sedan fick fyra älgar fällas på området hans marker ingår i. Då användes bara två av de tolv jakträtter han arrenderar ut.

I år ser det positivare ut.

Älgjakten i Värmland 2017

– Vi har fått betydligt fler älgar nu, en tilldelning på sex älgar så det är nog ganska lagom, säger han.

”Vill inte ha för många älgar”

I år har han tio arrendatorer under jakten, ett stort uppsving jämfört med för tre år sedan. Men han berättar att det inte går att ta betalt på samma sätt som förut.

– Jag tar mycket mycket mindre nu än förr om åren. En fjärdedel ungefär, eller ja det är nästan gratis, säger han och fortsätter:

– Det viktigaste för oss markägare är att det kommer hit folk och jagar för vi vill inte ha för många älgar med tanke på betesskadorna.

Få vargar – fler jägare?

Betesbrist är också, enligt Sandy, anledningen till att älgbeståndet har minskat jämfört med för tio år sedan. Han menar att det inte finns nog mycket mat till älgarna.

– Vi har väl en fjärdedel ungefär så mycket tallungskog som för tio år sedan. Vi har haft en för stor älgstam under en längre tid och det har gjort att älgarna har betat ner allt godis, exempelvis rönn, som finns i skogen.

Men även om det är färre älgar att jaga nu än för 20 år sedan så har ändå jägarna lockats tillbaka. Ett av skälen till att det tror Sandy kan ha att göra med att det inte finns så mycket varg i området.

– Det gör att det är betydligt roligare att jaga då för du kan använda lösdrivande hund och det blir lite mer spännande, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älgjakten i Värmland 2017

Mer i ämnet