Se hur de värmländska butikerna hanterar den nya plastpåseskatten. Foto: TT

Nu införs den omdebatterade plastpåseskatten

Publicerad

Den 1 maj införs den nya plastpåseskatten i Sverige – något som i de flesta fall innebär en fördubbling i pris för konsumenterna.

I Värmland har matbutiker och affärer förberett sig på flera sätt för införandet under en längre tid.

Riksdagen röstade den 29 januari igenom en ny punktskatt på tre kronor för en traditionell plastpåse och 30 öre för frukt-och gröntpåsar i plast. Den omdebatterade skatten träder i kraft den 1 maj och kommer innebära att en vanlig plastkasse i affärer kommer att kosta minst sex kronor.

Skatten ska ge statskassan cirka 2,9 miljarder kronor om året och har bland annat tillkommit för att Sverige ska uppnå EU:s mål om att använda max 40 plastkassar per person och år.

Komposterbar kasse

I Värmland kommer många butiker att höja sina priser på plastpåsar den 1 maj men många har även tagit fram andra alternativ till plastpåsen. På Ica Kvantum i Filipstad tar man exempelvis helt bort plastpåsar och börjar använda en komposterbar bärkasse i stället.

Se hur Coop Värmland, Ica Kvantum i Filipstad och detaljhandelskedjan Clas Ohlson kommer att hantera den nya plastpåseskatten i videon här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.