Tratten kommer nu till Kil

Nu kommer tratten till Kil

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen den 13 maj klockan 13-15 är det uppstart för miljötratten i bostadsområdet Gränderna i Kil. Tratten ska göra det enkelt för hushåll att ta vara på hushållsfett och matolja istället för att fettet hamnar i avloppen och orsakar stopp.

– Det matfett du återvinner ser vi till att ta hand om, berättar Patrik Skoglund som är driftschef på Kils avfallshantering.

Kilsbostäder bjuder in de boende på tårtkalas och information om hur de kan använda miljötratten.

 – Vi tror att miljötratten gör det enklare att återvinna matfett och hoppas att kampanjen ska bidra till ökad medvetenhet och bättre miljö, säger Ann-Louise Samuelsson, VD på Kilsbostäder.

Samarbete för miljön

Kilsbostäder, Hyresgästföreningen, Kils avfallshantering och Kils kommun samarbetar om införandet av miljötratt. Projektet börjar i bostadsområdet Gränderna och om det faller väl kan fler hushåll längre fram gå en tratt.

Ett av målen är att få Kilsborna att sluta hälla matfett i avloppet eftersom det kan orsaka stopp i avloppsrören.

– Olja och matfett stelnar när det kyls ner och kan orsaka stopp i ledningarna. Det innebär ofta dyra och onödiga reparationer i avloppsnätet, säger Magnus Thyberg, gatuchef i Kils kommun.

Hoppas på bra effekt

Tanken är att det matfett som återvinns ska skapa ny energi.

– Det matfett du återvinner ser vi till att ta hand om. På så sätt hjälps vi åt att skapa ny energi, berättar Patrik Skoglund, driftschef på Kils avfallshantering.

Karlstad och Kristinehamn har trattar

De boende i Gränderna kommer från och med 13 maj att lämna förpackningar med fett och olja i speciella kärl på sopgården, där de också lämnar sina övriga sopor.

Om projektet faller väl ut kommer troligen övriga hushåll i kommunen att få sin miljötratt tillsammans med utdelning av matavfallspåsarna i september.

I Karlstad och Kristinehamn finns redan tratten. I Kristinehamn delade Kristinehamnsbostäder ut tratten till sina hyresgäster och även där ska fler hushåll kunna hämta en tratt för återvinning.

Också i Kristinehamn har man sett problemen som uppstår i avloppen när fettet härsknar och bildar avlagringar och stopp. I kommunen märker man av det ökande problemen med akuta utryckningar för att spola rent.

SÅ UNDVIKER DU MATFETT I AVLOPPET

  • Ta för vana att torka ur stekpannan med hushållspapper innan du sköljer den. Släng pappret i matavfallspåsen.
  • Om du använder större mängder olja, till exempel om du friterar mat, ska du hälla den använda frityroljan i en förslutningsbar förpackning. Använd gärna miljötratten för att undvika spill.

Källa: Kils kommun

SÅ HÄR ANVÄNDER DU TRATTEN:

  • Skruva fast tratten på en pet-flaska. Det går också att använda tetraförpackning men tänk på att den kan börja läcka. Låt den inte stå för länge innan du återvinner.
  • Häll i din olja eller ditt matfett när det har svalnat.
  • Lämna den fyllda förpackningen i oljeåtervinningskärlet på sopgården.
  • På så sätt blir ditt överblivna matfett ny energi istället för stopp i avloppsnätet.

Källa: Kils kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.