Madeleine Eriksson är en av dem 500 som har har tagit drönarkörkort och nu ska köra drönare i jobbet. Foto: SVT

Nu krävs speciellt drönarkörkort

Uppdaterad
Publicerad

Från årsskiftet krävs ett speciellt körkort för att hantera en drönare och alla som använder en drönare måste registrera sig. Trots det har bara omkring 17 000 personer i Sverige tagit drönarkörkortet – av 400 000 fjärrpiloter.

I hela landet har antalet förarkort för drönare fördubblats och bara i Värmland har nära 500 tagit drönarkort hittills under 2021. En av dem är Madeleine Eriksson, som nu ska köra drönare i jobbet.

Enligt Transportstyrelsens senaste mätningar finns det i dag cirka 400 000 fjärrpiloter, varav 90 procent flyger drönare på sin fritid som hobby. Transportstyrelsens nya siffror visar att det bara är cirka 17 000 av dem som tagit drönarkort.

Myndigheten konstaterar i ett pressmeddelande att det fortfarande endast är en liten del av alla fjärrpiloter som tagit drönarkortet.

Exakt hur många drönare som finns går dock inte att säga eftersom de har en varierande livslängd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.