Foto: TT

Nu ökar inbrotten i bostäder igen

Uppdaterad
Publicerad

I början av pandemin, då fler jobbade hemifrån, minskade bostadsinbrotten. Nu ökar de igen, visar siffror från BRÅ som Hem och Hyra tagit del av.

Under april månad låg antalet bostadsinbrott på den lägsta notering som registrerats sedan statistiken började sammanställas för 25 år sedan.

I somras vände vinden igen och antalet ovälkomna besök återigen var tillbaka på normala nivåer. Sedan dess har tjuvarna blivit alltmer flitiga och när året nu når sitt slut ligger antalet inbrott till och med snäppet högre än i fjol.

Till och med fler inbrott i år

Enligt preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, anmäldes fram till och med november 13 096 inbrott i hus och lägenheter i landet. Det motsvarar en ökning på drygt två procent jämfört med 2019, visar Hem & Hyras genomgång.

Läget i vårt län

För Värmlands del har villainbrotten ökat i åtta av länets kommuner i år jämfört med förra året. Flest inbrott, 65 stycken, anmäldes i Karlstad följt av Filipstad och sedan Arvika.

Minst antal inbrott i år, fyra stycken, anmäldes i Storfors.

Antal anmälda inbrott i din kommun

Kommun: Anmälda inbrott i år (Anmälda inbrott år 2019)

Arvika: 25 (33)

Eda: 11 (8)

Filipstad: 27 (25)

Forshaga: 12 (8)

Grums: 15 (6)

Hagfors: 17 (10)

Hammarö: 15 (8)

Karlstad: 65 (67)

Kil: 10 (14)

Kristinehamn: 19 (35)

Munkfors: 5 (7)

Storfors: 4 (6)

Sunne: 6 (11)

Säffle: 20 (10)

Torsby: 6 (6)

Årjäng: 9 (8)

Källa: BRÅ

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.