Flera orsaker till minskat antal bostadsinbrott i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Inbrotten i bostäder i Värmland har minskat kraftigt de senaste fem åren. Några av förklaringarna kan vara den tekniska utvecklingen med bra övervakningssystem, men också ett effektivt polisarbete.

– Svårt att på vetenskaplig basis påstå att det är en enskild sak som påverkat utvecklingen, säger polisens presstalesman Tommy Lindh.

– Jag tycker vi varit effektiva när det gäller utredningsarbetet av de här så kallade mängdbrotten. Vi har också jobbat hårt med förebyggande arbete. Bland annat grannsamverkan, säger Tommy Lindh.

Minskar mest i Karlstad

Inbrotten i både villor och lägenheter har minskat och antalet brott av det här slaget är nu lägre än 2014. Mest utpräglad är minskningen i Karlstad där 98 inbrott anmäldes för fem år sedan. 2018 var antalet bostadsinbrott 41 och hittills i år 28.

Ofta är det enligt polisen ligor som svarar för många av inbrotten.

– Vi vet att det är ett fåtal gärningsmän som begår väldigt många brott och när de sitter bakom lås och bom så minskar den här typen av brottslighet.

Fler larm bidrar

Förklaringarna till minskningen kan vara flera. Den tekniska utvecklingen med bra övervakningssystem och flera larm bidrar också. Dessutom har polisens utredningsarbete blivit lättare genom den så kallade detektiven allmänheten.

– Allmänhetens hjälp är ovärderlig. Vi kommer inte vidare i våra utredningar om vi inte får in uppgifter. Det är uppgifter som gör att vi kan gripa misstänkta, bland annat därför att de säkrat bildbevis via olika övervakningssystem, avslutar Tommy Lindh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.