Foto: SVT

Nu ska granens framfart stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Dålig tillväxt, betesskador och svag motståndskraft mot insektsangrepp. Det är några av konsekvenserna av att plantera gran på tallmark. Men nu kommer Skogsstyrelsen sätta stopp för granplanteringar där det borde stå tallskog.

Just nu avverkas stora arealer granskog i förtid på grund av barkborreangrepp. En av orsakerna till insektsskadorna i skogen är att det växer gran på fel sorts mark.

– Problemet är att granen behöver ganska mycket vatten. Då ska man inte plantera den på marker som är torra eller har tunt jordlager för då drabbas den av torkstress och blir känslig för angrepp från insekter som barkborre, säger Harald Liljebjörn som är skogskonsulent vid Skogsstyrelsen i Värmland.

Granen ökar

Under de senaste årtiondena har andelen gran ökat i framför allt södra Sverige. Och det har blivit allt vanligare att gran planteras på torr och mager tallmark. Enligt Skogsstyrelsen planteras det gran på runt 40 procent av tallmarken i den södra halvan av landet i dag.

– Det har väl funnits både en okunskap och en rädsla för betesskador som gjort att man valt att sätta gran i stället för tall. Man har trott att det skulle vara en bättre affär. Men för både natur, miljö och skogsägarens skull ska det vara rätt skog på rätt ställe, säger Anders Bengtsson som är ordförande i skogsägarföreningen Mellanskog södra Värmland.

Granplantering stoppas

Men nu ska granens framfart stoppas. Skogsstyrelsen kommer att ändra föreskrifterna för återbeskogning så att det inte längre blir tillåtet att plantera gran på magra och torra marker, samt på marker med tunt jordlager. Förhoppningen är att mer tall ska minska betesskadorna från klövviltet och öka produktiviten genom bättre tillväxt.

– Man har gjort studier på det och ser tydligt att tallen producerar betydligt bättre än gran på just torra marker och marker med tunna jordtäcken, säger Harald Liljebjörn på Skogsstyrelsen.

Exakt när de nya föreskrifterna kommer att träda i kraft är ännu inte beslutat. Men Skogsstyrelsen bedömer att det tidigast kan ske vid årsskiftet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer