Ord står mot ord mellan Dan Josefsson och Rolf Sandberg

Kevin-fallet: Nu svarar Dan Josefsson på kritiken från Rolf Sandberg

Uppdaterad
Publicerad

– Det här är ett bedrägeri. Det finns ingen dagbok, det dokument som Rolf Sandberg pratar om och tar upp är med i tredje delen av vår dokumentär.
Det säger Dan Josefsson, producent bakom den uppmärksammade Dokument inifrån-serien om mordet på Kevin i Arvika 1998.

På måndagen gick Rolf Sandberg, polisens förundersökningsledare under arbetet med mordet, ut och kritiserade dokumentären i en intervju med Expressen/GT.

Där menar han att det så kallade ”huvudvittnet” aldrig var något huvudvittne, och han lägger även fram en dagboksanteckning från de utpekade brödernas pappa – en anteckning som enligt Sandberg ska visa att pojkarna redan på morddagen förklarade för föräldrarna vad de sett.

LÄS MER: Utredningsledare ifrågasätter brödernas alibi

Filmaren: ”Det är en medveten lögn”

Men enligt Dan Josefsson, producenten bakom serien, ljuger Sandberg.

– Det de kallar för dagboksanteckningar handlar om anteckningar från oktober, under en period då pappan var under kraftigt psykisk press. I dag säger pappan att det handlar om rena fantasier och mardrömmar. Det finns ingen dagbok och det vet han om. Det är en medveten lögn och det kommer framgå av programmet, säger han till SVT Nyheter Värmland.

Foto: SVT

LÄS MER: Mordet på Kevin – detta har hänt

”Kommer förstå vad Rolf Sandberg gjort”

I den senaste delen av programmet, del två, lyftes en 10-årig pojke upp som huvudvittne. Pojken har i förhör hävdat att han lekte med de utpekade barnen under tiden som Kevin mördades.

Det här menar Rolf Sandberg inte stämmer – vad säger du om det?

– Det är jättebra att han vill gå ut och visa sin bild men som vi visar så är hans bild inte förenlig med den verklighet som vi har dokumenterat. Jag är säker på att många kommer vilja se den sista delen och att man efter det kommer förstå mer vad det är Rolf Sandberg har gjort, säger Dan Josefsson.

LÄS MER: Han slog larm om Kevin-fallet

Rolf Sandberg, som ledde polisens förundersökning i fallet Kevin Foto: TT

Sandberg hävdar också att ni har ”genat” i dokumentären och att han bara intervjuats korta stunder.

– Vi har gett alla inblandade mycket utrymme. Vi intervjuade Rolf Sandberg vid sju tillfällen och flera av de intervjuerna var väldigt långa. Man ska också ha i åtanke att vi inte hade tillgång till förundersökningen när vi började intervjua honom och hans kollegor. Vi bad bara poliserna berätta för oss om hur utredningen hade gått till. Under resans gång får vi sedan tillgång till förundersökningen och då börjar det bli intressant.

I tidningsartikeln hävdar också Sandberg att SVT lurat honom om vad dokumentären skulle handla om, att han och hans kollegor fått information om att den skulle handla om samverkan mellan kommun, polis och psykolog.

– Men det är inte så att vi har lurat dem. Att det skulle handla om mordutredningen var självklart, något annat är bara påhitt.

LÄS MER: Advokaten: ”Pojken pekade ut mjölkpaket som mordvapen”

SVT Nyheter Värmland söker Rolf Sandberg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Kevin

Mer i ämnet