Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här töms Bonita på diesel. Foto: SVT

Nu är Bonita tömd

Uppdaterad
Publicerad

Kustbevakningen och Transportstyrelsen beslutade sent igår kväll att lastfartyget Bonita, som står på grund i Lurö skärgård, ska tömmas och nu är det alltså färdigt.
– Besättningen har varit jätteduktiga, säger Valdemar Lindekrantz, presskommunikatör på Kustbevakningen.

– Tömningen pågick till nio i förmiddags och nu är det färdigt, båda tankarna är tömda, säger han.

Eftersom området kring Lurö är ett fågelskyddsområde fick Kustbevakningen dispens från Länsstyrelsen för uppgiften att tömma fartyget på bränsle.

Eftersom tömningen är färdig är Kustbevakningens del i arbetet färdigt också.

Rederiets ansvar

Enligt Transportstyrelsens tjänsteman i beredskap, Lotta Taxén så heter det ansvariga rederiet AA Bon-Port och hör hemma i Lettland. Men det är befälhavaren ombord på Bonita som är rederiets representant.

– Det pågår väldigt mycket kommunikation med befälhavare och försäkringsbolag, säger Lotta Taxén.

Hål i skrovet

När grundstötningen skedde blev det hål i skrovet i fartygets främre del, i förpiken. Det gjorde att tre barlaster, alltså de tankar som kan fyllas med vatten för att balansera ut fartyget gick sönder. Det är ingenting som påverkar fartyget när det sen ska bärgas, enligt Lotta Taxén.

– Bränsletankarna sitter lite bakom barlasterna som gått sönder. Och om det blir sämre väder och hon ligger och nöter på klipporna kan bränsletankarna gå sönder. Det väntas sämre väder på torsdag så vi tömmer idag i förebyggande syfte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fartyg på grund

Mer i ämnet