Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är här, på Mariebergsområdet i Kristinehamn, som den nya anstalten är tänkt att vara. Lokalerna har på senare år använts som asylboende av Migrationsverket. Foto: Bengt Hedin, SVT

Ny anstalt kan ge 70 jobb i Kristinehamn

Uppdaterad
Publicerad

Kriminalvården kan komma att öppna en anstalt i Kristinehamn. Enligt planerna handlar det om en öppen anstalt med i första steget 120 fängelseplatser och ett 70-tal anställda.

– För kommunen innebär det ett antal arbetstillfällen och det ser vi positivt på, säger Kalle Alexandersson, som är planeringschef i Kristinehamn.

Han säger också att personer som bor intill fastigheten där anstalten kan komma att öppna har hört av sig till kommunen. Men att Kriminalvårdens erfarenhet är att det inte är några stora problem med liknande lägen i andra kommuner.

Kan bli fler platser på sikt

Målet är att anstalten ska öppna under 2025, i de lokaler på Strandvägen som tidigare använts som asylboende av Migrationsverket.

Etableringen beräknas i ett första steg gälla 120 fängelseplatser för att senare utökas till 160 platser. Då skulle det också ge fler jobb.

Bra rekryteringsmöjligheter

Enligt Roger Andersson, som är kriminalvårdschef vid anstalten i Karlskoga, finns både en bra lokal och goda möjligheter att rekrytera personal i just Kristinehamn.

På öppna anstalter placeras intagna som dömts för mindre allvarliga brott, eller närmar sig slutet på sin strafftid.

Fortfarande saknas vissa beslut. Kalle Alexandersson säger att kommunen nu ska utreda en långsiktig lokalisering och det bygglov som kan bli aktuellt initialt är ett tillfälligt.

Definitivt beslut om etablering tas i ett senare skede.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.