Spelman på taket (från 1964) är lika aktuell i dag som den var då, säger producenten Tobias Norelius. Foto: SVT

Ny Broadwaymusikal på Säffleoperan

Uppdaterad
Publicerad

Efter den rosade premiären av musikalen Annie står det klart att Spelman på taket blir nästa års stora satsning på Säffleoperan.

– Ända sedan jag blev producent här har detta varit som en helig ko som man inte vågat ge sig på. Men nästa år är det 30 år sedan vi gjorde den senast och då tyckte vi att det skulle passa, säger Tobias Norelius.

Applåderna har knappt hunnit lägga sig efter gårdagens premiär av Annie men redan nu är det klart vilken som blir Säffleoperans stora satsning nästa år – den amerikanska musikalen Spelman på taket från 1964.

I huvudrollen som Tevje kommer vi att få se Mikael Samuelson, som senast stod på scenen i Säffle när Zorba sattes upp 2009. Han har tidigare gjort rollen på Malmö Opera, där för övrigt Spelman på taket går just nu med Philip Zandén i huvudrollen.

– Det var jätteviktigt för oss att få med Mikael Samuelson för det är en svår uppsättning, en svår roll och en jättesatsning för Säffleoperan, säger Tobias Norelius. Normalt brukar vi anställa cirka tre proffs till våra uppsättningar men inför nästa kommer vi behöva anställa fem till sex stycken, fortsätter han.

”Lika aktuell nu som då”

Handlingen i Spelman på taket utspelar sig i en liten judisk by i Ryssland där man får följa mjölkhandlaren Tevje , hans döttrar och hans bekymmer med att gifta bort dem.

– Den sätter fokus på judar, flyktingströmmar och folk som inte är önskvärda och den är lika aktuell i dag som den var då, säger Tobias Norelius.

Uppsättningen kommer att regisseras av Mattias Palm som regisserat Annie och de senaste årens föreställningar på Säffleoperan. Premiären är planerad till den 6 oktober 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.