Vänerleden ska knyta samman 63 mil cykelled. Den här vyn finns i Sjötorp. Foto: Linnea Gustavsson

Ny cykelled runt Vänern ska knytas ihop – blir 64 mil

Uppdaterad
Publicerad

Den nya Vänerleden som håller på att byggas upp runt Vänern kan bli en av Sveriges nationella cykelleder, och nu behöver delar av den provcyklas.

Hela cykelleden runt sjön är inte färdig – totalt ska det bli 64 mil i fyra etapper, och vissa av sträckorna används redan som cykelled medan andra nya kommer anpassas och läggas till, skriver föreningen Vänersamarbetet och projektet Lake Vänern Grand Tour i ett pressmeddelande.

I sommar söker man testcyklister till lokala sträckor.

– Testcyklisterna kommer att få en presentation av sin sträcka, en karta och ett digitalt formulär som de fyller i under turen. Vissa av sträckorna kommer också gå att kombinera med båt, då båtbussarna till Grums, Hammarö, Karlstad och Kristinehamn passerar i närheten av leden, säger projektledare Madeleine Norum.

Måste granskas av Trafikverket

Alla 13 kommunerna runt sjön deltar genom Lake Vänern Grand Tour, som syftar till att göra Vänern med aktiviteter till en sammanhållen destination både genom marknadsföring och fysisk skyltning. Cykelleden presenteras som huvudrollen i konceptet.

– Leden sträcker sig både på grusvägar, asfaltsvägar och rena cykelvägar, berättar Madeleine Norum.

Förhoppningen är att Vänerleden, som invigs 2021, ska bli Sveriges nästa godkända nationella cykelturismled och ansökan om att få den granskad och godkänd är inskickad till Trafikverket.

Flera sträckor på den blivande Vänerleden används redan som cykelleder. Bilden är från Lidköpings kommun. Foto: Linnea Gustavsson

Här är Sveriges nationella cykelleder

För närvarande finns tre godkända nationella cykelturismleder:

  • Kattegattleden: 39 mil mellan Helsingborg och Göteborg
  • Sydostleden: 27 mil mellan Växjö och Simrishamn
  • Sydkustleden: 26 mil mellan Simrishamn och Helsingborg

En fjärde är under utveckling: Unionsleden, 25 mil mellan Karlstad och norska Moss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.