Ny familjecentral knyter ihop professionerna

Publicerad

Idag invigdes den nya familjecentralen på Rud i Karlstad. En fläta med fyra rep fick symbolisera de olika verksamheterna som nu ska samsas i lokalerna.

Tanken är att familjecentralen ska vara en allt-i-ett-central för föräldrar och barn. Under ett och samma tak finns barnavårdscentral, barnmorskemottagning, öppen förskola och förebyggande socialtjänst. Och fördelarna är många tror de ansvariga.

– Det finns en närhet till många professioner som arbetar under samma tak och framför allt att det finns en enkelhet för de familjer som behöver stöd, säger Elin Trygg, samordnare på familjecentralen.

En barnkör sjöng under invigningen av den nya familjecentralen. Foto: SVT

Tanken med familjecentraler har funnits sedan 90-talet och nu finns det elva stycken i Värmland, den på Rud blir den tolfte. Bakom satsningen står Karlstad kommun och Landstinget.

– Vi vill göra det här för barnens skull och då ska vi jobba ihop landsting och kommun. Det är jätteviktigt. Det blir enklare, det blir tydligare och vi kan kanske fånga upp de barn som kanske har problem på ett tidigare stadium, säger Per Inge Lidén (MP) ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden i Karlstad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer