Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En ny förskola med plats för 90 barn är på väg att bli verklighet i Fagerås. Men prislappen har ökat från beräknade 35 miljoner till 50 miljoner kronor. Foto: Johan Hedlund/SVT

Ny förskola i Fagerås – 15 miljoner dyrare än beräknat

Publicerad

En ny förskola med plats för 90 barn är på väg att bli verklighet i Fagerås. Men prislappen har ökat från beräknade 35 miljoner till 50 miljoner kronor.

Se platsen där förskolan ska byggas och hör kommunalråden Anders Johansson (S) och Kenneth Bengtsson (C) berätta mer om varför nybygget är så viktigt i klippet ovan.

Det var ifjol som Kils kommun beslutade att satsa 35 miljoner kronor på att bygga en ny förskola med sex avdelningar och plats för 90 barn i Fagerås. Förskolan ska ersätta den lösning som finns idag där flera olika byggnader används för verksamheten och där barn även placeras på förskolor inne i Kil.

I våras beslutade kommunen att köpa 30 000 kvadratmeter åkermark intill idrottsplatsen och bygdegården i Fagerås – och nu har kommunstyrelsen beslutat att ge myndighetsnämnden uppdraget att inleda en planprocess och ta fram en ny detaljplan. Samtidigt utökas investeringsbudgeten för 2023 med 2,6 miljoner för planering och projektering.

Kommunfullmäktige beslutar

På kommunfullmäktige den 20 juni väntas de slutgiltiga besluten fattas för att kunna inleda bygget.

Den styrande majoriteten är för satsningen – trots att den beräknade kostnaden har ökat med 15 miljoner kronor till totalt cirka 50 miljoner.

– Jag ser egentligen inte alternativet därför att vi måste vara offensiva och reinvestera. Vi kan bara inte vänta, säger kommunalrådet Kenneth Bengtsson (C).

Förskolan beräknas stå klar 2025.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.