Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur den nya larmcentralen ser ut – och hur Region Värmland menar att den ska hjälpa värmlänningarna till bättre vård. Foto: Sayed Parwani/SVT

Ny larmcentral invigd i Värmland – SOS Alarm överlämnar ansvaret

Uppdaterad
Publicerad

Idag invigdes Region Värmlands nya larmcentral, vilket gör regionen till den fjärde regionen i landet att överta ansvaret från SOS Alarm. Centralen är bemannad med 14 heltidsanställda sjuksköterskor och 9 ambulanssjukvårdare som arbetar dygnet runt, årets alla dagar.

Larmcentralen i Region Värmland hoppas på att förbättra vården för Värmlands patienter.

– Vi kommer att fortsätta att utveckla verksamheten för att samordna hela vårdkedjan, säger Sandra Grundahl, sjuksköterska och larmoperatör.

”Har tillfört sjuksköterskor”

Efter en genomgång av 112-samtal, Värmlands 1177 och lokala vårdcentraler, är slutsatsen att även den lokala larmcentralen behövs, men med något förstärkta resurser.

– Vi har tillfört sjuksköterskor som tar emot samtalen direkt och sedan kan göra en bedömning. Dessutom har de väldigt god kännedom om hela Värmlands sjukvård, så det är väldigt stor vinst, säger Daniel Schützer (S), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande i Värmland.

Se i videon ovan hur den egna larmcentralen ser ut och invigningen med en tyst applåd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.