Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pro-palestinska demonstranter demonstrerade vid SD:s EU-valmöte på Stora torget i Karlstad. Foto: Håkan Wikström/SVT

Ny pro-palestinsk demonstration mot SD när Jimmie Åkesson valtalade i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Ett drygt hundratal sympatisörer samlades på Stora Torget när SD-ledaren Jimmie Åkesson kom till Karlstad – men också motdemonstranter. De senaste veckornas publiceringar om trollfabriker, protester på valmöten och medarbetare som sprider rysk propaganda gör att SD-ledaren mest får prata om skandaler.

– Det tar fokus från sakpolitiken.

EU-valmötet på Stora torget innehöll tal av både SD-ledaren Jimmie Åkesson och den värmländske EU-parlamentarikern Charlie Weimers.

Efter TV4:s granskning av SD:s anonyma sociala medier-konton och Expressens avslöjande att medarbetare på kansliet spridit rysk propaganda så har det blivit mindre av den varan, valmöten, och mer prata skandaler med media.

– Den sortens publiceringar skadar, och inte minst, det tar fokus från sakpolitiken.

Tre veckor lång valturné

Jimmie Åkesson har varit ute på en tre veckor lång valturné. Dagens stopp enda stopp var Karlstad efter en kort rast hemma i Sölvesborg efter ett valmöte i Helsingborg på tisdagskvällen. Ett valmöte som stoppades under cirka 20 minuter av pro-palestinska demonstranter.

– Det har varit ganska lugnt, jämfört mot vad man är van vid. Men nu närmar vi oss valdagen, och temperaturen höjs även på den sidan som har svårt att respektera demokratiska spelregler.

Möttes av demonstranter

Även vid kvällens SD-möte möttes partiledaren av pro-palestinska protester. Ett 30-tal demonstranter visades bort från torget och fick hålla sin demonstration bredvid Tingvallagymnasiet.

– Motdemonstranterna avvisades från torget och hänvisades upp mot domkyrkan. De godtog det, allt gick lugnt till, säger Anders Dahlman, presstalesperson för polisregion Bergslagen.

Det skulle kunna bli ett juridiskt efterspel för motdemonstranterna.

– Jag vet i nuläget inte om man kommer att upprätta en anmälan om en ej tillståndsgiven sammankomst. Allt gick dock lugnt till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.