Foto: TT

Ny prövning av stoppade jakten på 18 vargar i gränsrevir

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en ny juridisk prövning av den planerade licensjakten på sammanlagt 18 vargar i tre revir som sträcker sig över gränsen mellan Värmland och Norge. Det står klart sedan Kammarrätten i Sundsvall beslutat ta upp ärendet.

Vinterns vargjakt skulle bli den första där svenska och norska jägare jagade samtidigt, i samma revir men på varsin sida riksgränsen. Men jakten i gränsreviren stoppades efter överklagan från flera naturvårdsorganisaitoner.

Förvaltningsrätten skriver i domen att ”det inte finns rättsligt stöd för länsstyrelsen att att besluta om att helt upplösa revir som endast till hälften är svenska ”.

Varg i Värmland

Besked innan årsskiftet

Även den domen överklagades, denna gång av Länsstyrelsen och Jägareförbundet i Värmland. Nu har Kammarrätten beslutat att pröva ärendet på nytt.

Berörda parter har nu fram till den 16:e december på sig att komma in med sina synpunkter. Enligt Kammarrätten är sedan ambitionen att komma med ett nytt beslut senast i mellandagarna, innan den tänkta jaktstarten den andra januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Värmland

Mer i ämnet