Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jägaren Viktor Styffe tycker det är bra med gränsöverstridande jakt. Naturskyddsföreningen är dock inte lika positiv. Hör Oscar Alarik, chefsjurist på Naturskyddsföreningen om varför han är kritisk. Foto: SVT

Största vargjakten i modern tid – jakt på båda sidor gränsen mot Norge

Uppdaterad
Publicerad

Just nu förbereds det för den största vargjakten i Sverige i modern tid. 75 vargar får skjutas och för första gången kan svenska och norska jägare jaga samtidigt i flera gränsrevir.

Men jakten har väckt skarp kritik, inte minst från Naturskyddsföreningen. Vid midnatt gick tiden för att överklaga ut.

Det är länsstyrelserna i de fem vargtätaste länen som beslutat om vinterns jakt. Med start den andra januari får 75 vargar skjutas i Gävleborg, Dalarna, Örebro, Västmanland och Värmlands län.

Allra flest vargar, 30 stycken,  får skjutas i Värmland. Där blir det också jakt på båda sidor riksgränsen i tre revir.

Vargar i Dalarna

– Det är glädjande. Folk här gillar inte när vargen tränger dem ända in på fötterna, säger Viktor Styffe, ordförande i Finnskoga-Dalby jaktvårdskrets i norra Värmland.

”Handlar om framtidstro”

– Vargarna vandrar ju från Sverige till Norge, så vi tycker att det är jättebra att vi kan jaga samtidigt i båda länderna, säger Ada Bredalen från Norges jakt och fiskeförbund, för dagen på plats i jaktstugan i Värmländska Medskogen för att prata jakt med sina svenska kollegor.

Hon får medhåll från jägarna på den svenska sidan gränsen.

– Det handlar ju om vår framtidstro. För många är jakt och friluftsliv stora intressen, men nu drar man sig för att gå ut i skogen, säger Viktor Styffe, ordförande i jaktvårdskretsen Finnskoga-Dalby.

”Helt horribelt”

Men jaktbesluten har väckt skarp kritik och överklagats i både Sverige och Norge. Kritikerna menar att den kan hota hela vargstammen.

– Vi är bestörta. Det här är exceptionellt, säger Oscar Alarik, chefsjurist på Svenska naturskyddsföreningen.

– Det som förbereds nu är helt horribelt. Det här är en kritiskt hotad art, säger Arnold Håpnes på den norska motsvarigheten.

Miniminivån utreds på nytt

I dag finns 460 vargar i Sverige, och det är omtvistat hur stor stammen behöver vara för att överleva på sikt. Just nu är miniminivån satt till 300 djur, men frågan utreds nu återigen av Naturvårdsverket.

Viktor Styffe menar att det egentligen behöver skjutas betydligt fler vargar än de 75 man nu fått lov att jaga.

– Det är svårt att förklara för folk som inte bor här. Vargen drar sig närmare och folk ser den från husen. Det skapar en väldig oro, säger han.

Om vargjakten

  • Årets jakt på 75 vargar är den största vargjakten i Sverige i modern tid. Sedan den första licensjakten 2010 har tidigare 200 vargar skjutits – sammanlagt.
  • Jaktbesluten har fattats av länsstyrelserna i Gävleborgs, Dalarnas, Örebro, Västmanlands och Värmlands län.
  • Tre av reviren delas med Norge, som beslutat om jakt i samma revir. Det blir första gången svenska och norska jägare jagar samtidigt på varsin sida gränsen.
  • Jakten får bedrivas med start den 2:a januari och som längst till och med den 15:e fabruari. Jaktbesluten har överklagats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargar i Dalarna

Mer i ämnet