Ny tv-spelsutbildning till Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Karlstad får nu en tredje utbildning inom spelutveckling. Det är YH-utbildningen ”Game artist” som drar igång i höst.

– Det är kul att vi får en så eftertraktad utbildning till Karlstad, säger Patrick Standfast, initiativtagare till utbildningen och grundare av projektet The Great Journey.

Game Artist är ett samlingsnamn för de yrkesroller som jobbar med den visuella upplevelsen i ett tv-spel.

– Du lär dig rita karaktärer och skapa världar till tv-spel, säger Patrick Standfast.

Utbildningen blir ytterligare ett steg framåt i planerna att skapa ett spelcentra och en egen spelindustri i Värmland. En vision som Patrick Standfast driver genom projektet The Great Journey.

Projektet huserar i Innovation Park på Kronoparken i Karlstad. Här pluggar idag 75 elever till indiespelutvecklare och designutvecklare. Den 1 februari öppnar man för ansökningar till den tvååriga Game artist-utbildningen som kommer ta in 25 elever. Målet är att få dit ännu fler utbildningar och en spelstudio. 

Emma Celius och Barbara Kubitzek går sista terminen på utbildningen indiespelutvecklare. Foto: Jenny Eriksson/SVT

– Om 10 år kommer det att finnas 500 studenter som håller på med tv-spel och kanske forskning och en professur i Karlstad, säger Patrick Standfast.

I klippet hör du mer om Patrick Standfasts framtidsvisioner och eleverna Emma Celius och Barbara Kubitzek berättar om sina planer.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.