Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Halva nya Vikentunneln är färdig. Första kvartalet 2026 ska Trafikverkets del av projektet nya Centralstationen i Karlstad vara klart. Foto: Håkan Wikström

Nya centralstationen i Karlstad halvklar – nu ska andra halvan rivas och byggas

Uppdaterad
Publicerad

Projektet med nya centralstationen i Karlstad är halvvägs. Bokstavligt talat. Spåren på den södra delen är färdiga – och nu ska norra delen påbörjas. Men först ska spåren rivas upp!

1 juli flyttas tågtrafiken från den gamla delen av stationsområdet, den norra, till den nya på södra halvan av stationsområdet.

– Då är tanken att personresande kliver på tågen på den nya mittplattformen, säger Trafikverkets projektledare Niklas Gunnarsson, när SVT visas runt på banområdet under rigoröst säkerhetstänk. För det är en arbetsplats, och tågen rullar.

Resecentrum i Karlstad

... så hur ska resande ta sig ut till mittplattformen – Vikentunneln är ju inte klar?

– Det kommer att bli tillgänglighetsanpassade gångcontainrar, och man går fortfarande via Hamngatan och stationshuset, säger Niklas Gunnarsson.

Starta klippet ovan för att se bilder från bland annat Vikentunneln och nya bron vid den så kallade trädgårdspassagen.

Spårarbetena vid Karlstads centralstation klart 2026

Första kvartalet 2026 ska Trafikverket vara klara med sin del av bygget. Då återstår fortfarande en hel del arbete som orsakar stök i city för kommunen.

– Tanken är att vi kommer att ha byggt klart allt söder om centralstationen då, så bussar, ersättningsbussar, taxi och lämna- och hämta passagerarzon ska vara klart och man kan ansluta till norra delen med Vikentunneln, säger Jan Söderberg, projektledare för Karlstad kommun.

Resecentrum i Karlstad helt klart årsskiftet 2028/2029

Och det finns en uppskattad tidsplan för när allt stök runt nya Centralstationen är över.

– Vid årsskiftet 2028/2029 ska allting vara klart enligt tidsplanen, säger Jan Söderberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Resecentrum i Karlstad

Mer i ämnet