– Det är ingen dramatik att partiet saknar ordförande, säger Peter Sörensen talesperson för Karlstadpartiet. Foto: TT/SVT

Nya Karlstadpartiet inte förvånade över stödet

Uppdaterad
Publicerad

– Jag är inte alls överraskad. Det här är vad vi förväntade oss.

Det säger Peter Sörensen, förstanamn på valsedlarna för nya Karlstadpartiet, som enligt SVT:s och NWT:s opinionsundersökning får drygt 15 procent av rösterna bland de som bestämt sig.

Siffrorna i undersökningen skulle innebära att partiet är det tredje största i Karlstad.

– Det säger mycket om vad folk tycker om hur de styrande hanterat frågan. Det visar att man inte tycker att det sätt som politiken agerat när det gäller Muminfrågan är bra, man vill se nya krafter komma in, säger han.

Planer på Muminvärld i Karlstad

Det handlar förstås om den planerade Muminparken på Skutberget.

Inget stöd till ja-sägare

Enligt Peter Sörensen kommer Karlstadpartiet, efter valet, inte att ge sitt stöd till en politisk ledning som säger ja till en etablering av en Muminvärld på Skutberget.

– Nej, det finner jag det svårt för....

Ni kommer alltså inter att stödja en sådan majoritet?

– Nej, det är jag övertygad om, säger han.

Nio mandat i kommunfullmäktige

Om partiet skulle få 15 procent av rösterna i kommunvalet 9 september motsvarar det nio mandat i kommunfullmäktige.

Partiet har profilerat sig på att säga nej till Muminparken på Skutberget, men har ännu inte presenterat sitt partiprogram.

Vänsterpartiet 7,6 procent

Även Vänsterpartiet har tagit ställning mot en Muminetablering på Skutberget. I undersökningen har partiet fått 7,6 procent av rösterna bland de som bestämt sig.

– Det kommer inte som en chock, vi ser att Vänsterpartiet går upp i den här undersökningen och det gör vi även nationellt. Det är kul att folk ser att vänsterpolitik är viktigt för samhället, säger Johanna Sköld (V), kommunpolitiker i Karlstad. 

Men ni har inte fått betalt för Muminmotståndet, hur tänker du kring det?

– Jag tänker att vi ändå har fått betalt eftersom vi har gått upp i den här undersökningen. Vår politik handlar om Skutberget och att vi inte vill privatisera det. Men vi har ju också många andra frågor som är viktiga.

Om undersökningens siffror skulle bli valresultatet, hur ska det gå att få till en majoritet i Karlstads kommun?

– Den frågan har vi i Vänsterpartiet inte diskuterat än. Det blir intressant att se, säger Johanna Sköld (V).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Planer på Muminvärld i Karlstad

Mer i ämnet