Mary Lind Dalevi, enhetschef och Erna Blom, verksamhetschef Foto: SVT

Nya lagkrav för spelmissbruk

Uppdaterad
Publicerad

Vid årsskiftet ändras lagen och kommunerna blir ansvariga för vården av spelmissbrukare. En enkät som vi har gjort visar att alla kommuner i Värmland någon form av plan för hur man ska agera, däribland Kristinehamn.

– Jag tycker det är jättebra att det likställs. För det är ett beroende likväl som om du använder alkohol, narkotika eller sexmissbruk, så jag tycker det är bra, säger Erna blom, verksamhetschef vid familj och individomsorgen på Kristinehamns kommun.

Ändringen i socialtjänstlagen träder i kraft från årsskiftet. Den innebär kommuner och landsting får ett ansvar för att erbjuda stöd och vård till personer som har problem med spel om pengar.

Kristinehamns kommun satsar nu 7,7 miljoner fördelat på två år på förebyggande arbete med inriktning på unga och deras föräldrar Foto: SVT

Kristinehamns kommun satsar nu 7,7 miljoner fördelat på två år på förebyggande arbete med inriktning på unga och deras föräldrar. Fem personer ska anställas och om allt går som det är tänkt är projektet i full gång i april 2018. Som en konsekvens av lagändringen finns även spelmissbruk med i projektet, vid sidan av alla andra beroendeformer.

Förebyggande arbete

Mary Lind Dalevi är enhetschef och ansvarig för projektet.

– Vi behöver utöka det förebyggande arbetet i kommunen och vi ser ett behov av detta. Det blir ett bra komplement till det som vi redan har.

TV: Så märker du att någon i din närhet är spelberoende

Unga män utsatta

Det senaste året har varit lite oroligt i vissa ungdomsgrupper i Kristinehamn. När det gäller problem med spel om pengar så är unga män särskilt utsatta. Enligt Folkhälsomyndigheten har var sjätte kille mellan 18 och 19 år problem med sitt spelande.

– Det är en svårupptäckt problematik. Det vi märker av är när skolan ibland flaggar för att det finns en hemmasittare. Alla hemmasittande spelar inte men en del av det gör det. Men jag tror att det finns ett stort mörkertal här, säger Mary Lind Dalevi.

Enligt Folkhälsomyndigheten har var sjätte kille mellan 18 och 19 år problem med sitt spelande Foto: SVT

Vilka är de allvarligaste konsekvenserna av problemspelande?

– För de som hamnar i ett ekonomiskt spelberoende handlar det om att börja sitt vuxna liv med stora ekonomiska skulder. Det är förödande för alla unga. Att inte kunna göra de val man skulle vilja göra som ung vuxen. Det är de största konsekvenserna.

LÄS MER: Christian fastnade i spelmissbruk som tonåring

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.