Så här såg det ut vid nationaldagsfirandet vid Sandgrundsudden 2016. Foto: SVT

Nya medborgare välkomnas

Uppdaterad
Publicerad

På nationaldagen välkomnas många nya medborgare runt om i landet. I Karlstad sker detta under högtidliga former i samband med firandet på Sandgrundsudden.

Under förra året fick 1 378 värmlänningar svenskt medborgarskap. De senaste tio åren har Värmland fått 9 129 nya medborgare.

– Det man kan se är att antalet nya svenska medborgare har ökat ganska mycket på tio år.  Det går i vågor och har litegrann att göra med invandringen fem, tio år innan. Nu är till exempel tidigare syriska medborgare den största gruppen som får svenskt medborgarskap, säger Tomas Johansson, befolkningsstatistiker, till Nyhetsbyrån Siren.

Ceremonier

I Kil hälsas nya medborgare välkomna i samband med nationaldagsfirandet i Kils hembygdsgård klockan 11.00. Där kommer det hållas dansuppvisning, improvisationsteater och tal av kommunalrådet.

Klockan 15.00 håller Karlstads kommun högtidsprogram där Wermland Operas orkester uppträder och nya svenska medborgare hälsas välkomna.

Så många nya medborgare fick din kommun 2018

Kil: 24

Eda: 53

Torsby: 55

Storfors: 31

Hammarö: 23

Munkfors: 29

Forshaga: 62

Grums: 25

Årjäng: 60

Sunne: 56

Karlstad: 409

Kristinehamn: 205

Filipstad: 95

Hagfors: 46

Arvika: 106

Säffle: 99

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.