Nya miljonförluster för vindparken

Uppdaterad
Publicerad

Förlusten är ännu större än beräknat för Vindpark Vänern och årsredovisningen som idag presenterades visade på hela 83,5 miljoner minus.

Det har blivit en kostsam affär att driva vindkraftverken på Gässlingegrunden. 2013 gjordes reparationer för ungefär 60 miljoner på de fem verken. Men 2014 gick ett huvudlager sönder, och ett verk har sen dess stått stilla. Och nu i januari havererade ett till och står stilla.

– Så mycket tid, kraft och energi tillsammans med de pengar vi har gått in med och att se så lite uppsida idag med de låga energipriser vi har, klart att det är besvärande, säger Mats Enmark vd för Vindpark Vänern

Bolaget har länge sett ett det kommer behöva ett extra tillskott av pengar för att klara 2014. Men istället för 65 miljoner från ägarna, Hammarö och Karlstads kommun, som de redan lovats så behöver bolaget nu ytterligare 32,7 miljoner för att överhuvudtaget få till ett plus-minus noll resultat. Att bolaget nån gång generar vinst är inte troligt.

– Vi tror inte att vi ska få tillbaka alla de här pengarna men vi ska minska eller göra skadan som vi åstadkommit så liten som möjligt.

Styrelsen ser nu över och räknar på alternativen. 16 mars ska de komma med ett förslag till ägarna om hur man bör gå vidare. 

– Vi jobbar med att ta fram strategier som vi så småningom har att ta ställning till och det kan ju vara att lämna parken, att inte reparerar de här två verken. Det kan också vara att man gör en reparation.

Men är det rimligt att stoppa in fler miljoner i det här bolaget?

– Jag vill inte säga det idag. Vi får se på hur förutsättningarna ser ut, säger Mats Enmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindpark Vänern

Mer i ämnet