Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– I mitten av juni kommer ägarna av bolaget hålla en kontrollstämma varefter kapitalet skall vara återställt inom åtta månader om det blir beslutet, säger Erik Kornfeld, vd i Vindpark Vänern Kraft AB. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ekonomisk kris för Vindpark Vänern

Uppdaterad
Publicerad

Kommunägda Vindpark Vänern Kraft AB:s aktiekapital är förbrukat och nu har bolagets styrelse beslutat att upprätta en kontrollbalansräkning.

De ekonomiska bekymren för Vindpark Vänern Kraft AB har nu blivit till en kris. Bolaget har förbrukat sitt aktiekapital och i dag beslutade styrelsen att upprätta en kontrollbalansräkning.

Ett av vindkraftverken, GG4, körs på reducerad effekt på grund av problem med växellådan och den långsiktiga lönsamheten för bolaget har därför försämrats och lett till en nedskrivning på 29 miljoner i delårsbokslutet för årets första fyra månader, uppger bolaget.

Kontrollstämma i mitten av juni

– I mitten av juni kommer ägarna av bolaget hålla en kontrollstämma varefter kapitalet skall vara återställt inom åtta månader om det blir beslutet, säger Erik Kornfeld, vd i Vindpark Vänern Kraft AB.

Hur mycket pengar krävs?

– Vi bedömer att det är 23 miljoner kronor som behövs för att vi ska täcka det egna kapitalet. Sen får vi se om ägarna skjuter till mer pengar till driften eller ställer ut garantier.

Hur ser du på risken att bolaget går i konkurs?

– Vid kontrollstämman ska ägarna ta ställning till hur de vill gå vidare. Antingen fattas ett beslut om att likvidera bolaget eller så går man vidare genom att tillskjuta kapital och utan att vilja föregripa något så ser jag det väl som högst osannolikt att de kommer göra något annat än att gå vidare, säger Erik Kornfeld.

Det är Karlstads Energi AB som äger 70 procent av vindparksbolaget medan Hammarö kommun äger resterande 30 procent.

Försäljningsprocess pågår

Vindparken på Gässlingegrund i Vänern utanför Hammarö invigdes 2010 men trasiga kraftverk och ekonomiska förluster har drabbat verksamheten och nu pågår en försäljningsprocess. Det är dock oklart vad nuvarande situation, med minskad effekt på ett av verken, får för konsekvenser för den.

Sedan tidigare har också kraftverket GG1 problem med ett huvudlager och det står stilla, vilket innebär att enbart tre av fem vindkraftverk drivs med full effekt.

– Under det senaste året har vi tittat på hinder som möjliga köpare har sett som hinder och vi har sett till att undanröja de hindren. Så vi har en bättre förutsättning att sälja idag än för ett år sedan. Men sen är det klart att det inte är någon fördel att två verk står nu, säger Erik Kornfeld.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindpark Vänern

Mer i ämnet