Vindpark Vänern Foto: SVT

Svalt intresse för vindparken

Publicerad

Vindpark Vänern har legat ute till försäljning sedan årsskiftet men intresset för att köpa har varit svalt. Bara ett anbud har kommit in och nu förlängs anbudstiden.

Vindpark Vänern invigdes 2010 med storslagna förhoppningar. Sedan dess har mycket hänt, projektet har varit kostsamt och kantats av problem.

För över ett år sedan tog vindparkens ägare Karlstad kommun och Hammarö kommun beslutet att vindkraftverken skulle säljas.

Anbudstiden förlängs

Vid årsskiftet fick en mäklare uppdraget att sköta försäljningen och i mitten av mars gick tiden för att komma med bud ut. Men då hade bara kommit ett bud på att köpa vindparken.

Därför förlängs nu anbudstiden till slutet av april och förhoppningen är att det ska komma fler bud. En av anledningarna till att det är så få intresserade budgivare kan vara att elpriset är ostadigt och har sjunkit.

– Vi är inne i ett pågående arbete och vi vet inte hur många bud vi kommer få under den här tiden, säger Mats Enmark, som är vd på Vindpark Vänern, och fortsätter.

– Som läget är, så är det svårt att sätta värdet på en sådan här tillgång. Kopplat till att en viktigt del av våra intäkter är elcertifikaten och där är osäkerheten stor idag om vad som kommer att hända. Vi väntar på politiska beslut.

Lägre ersättning

Elcertifikaten ges som stöd till förnyelsebar elproduktion runt om i Sverige.

– När vi byggde det här så beviljades vi certifikat för en period på femton år för de här vindkraftverken. Och då räknade vi kanske med 30 öre per Kw/h, motsvarande ersättning för de här elcertifikaten. Nu när det varit som lägst här i början på året har vi fått sju öre, förklarar Mats Enemark.

Inte säkert att det blir försäljning

Skattebetalarna i Karlstad kommun och Hammarö kommun kommer i dagsläget inte få tillbaka de pengarna som har satsats i Vindpark Vänern. Med en förlängd anbudstid är ändå förhoppningen att det ska dyka upp fler budgivare. Men beroende på hur buden är det inte säkert att det blir en försäljning trots allt. Det slutgiltiga beslutet om att sälja är ännu inte taget.

– Det är till slut ett fullmäktigebeslut om försäljning av vindkraftverken. Men vi har uppe den här frågan på nytt på vårt styrelsemöte 15 maj och då är det möjligt att vi gör en rekommendation till våra ägare, avslutar Mats Enmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindpark Vänern

Mer i ämnet