Visa alla (2)
Visa alla (2)

Renoveringen i gång

Uppdaterad
Publicerad

Hård blåst har satt stopp för renoveringen av Vindpark Vänerns två trasiga vindkraftverk på Gässlingegrundet. Samtidigt har kostnaden för personal, kranar och båtar tickat på. Idag kunde man äntligen åka ut för att påbörja det komplicerade arbetet.

– Ja idag är vi mer optimistiska än på länge.Vi är faktiskt ute med hela vår organisation och hoppas på att kunna lyfta och tittar vi framåt i veckan så ser förutsättningarna relativt gynnsamma ut, säger Mats Enmark vd för Vindpark Vänern kraft AB (VKAB).

De ovanligt hårda augustivindarna har gjort att vindkraftverken på Gässlingegrundet producerat långt över budget. De som snurrar vill säga. Men ironiskt nog är det också vinden som satt stopp för renoveringen av de två trasiga verken.

Två växellådor ska bytas ut och det innebär att rotorn på 70 ton som är 103 meter i diameter måste lyftas ner från verken. Ett arbete som inte kan göras om det blåser mer än 4 sekundmeter.

– Varje byte tar ungefär tre dagar per vindkraftverk. Men vi hoppas kunna färdigställa projektet inom den anslagna projekttiden på tre veckor, säger Mats Enmark.

När renoveringen är klar ska de fem verken som ägs av Karlstads och Hammarö kommun säljas.

– Det arbetet är påbörjat och vi räknar med att gå i mål med det under första halvåret nästa år, säger Mats Enmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindpark Vänern

Mer i ämnet