Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Efter att SVT fått tips om missförhållanden i hemtjänsten i Forshaga har rutinerna skärpts, berättar nämndordföranden Maria Norell (S). Foto: SVT

Nya rutiner i Forshaga efter larm om vanvård och munkavle på personal

Uppdaterad
Publicerad

Nu har rutinerna inom äldreomsorgen i Forshaga skärpts efter SVT:s rapportering om missförhållanden i hemtjänsten sedan vårdpersonal slagit larm.
– Det var en väckarklocka. Vi kan inte bara fortsätta och låta saker gå. Vi har gjort en handlingsplan så att det här absolut inte ska upprepas, säger Maria Norell (S), ordförande för vård- och omsorgsnämnden i Forshaga.

I rad inslag och webbartiklar tidigare i år har SVT Nyheter Värmland rapporterat om hur äldre i Forshaga kommun inte hade behandlats väl.

– Det som nattpatrullen bevittnar och personalen berättar om hör inte hemma i vård och omsorg, berättade nattsjuksköterskan Kajsa Magnusson.

Men den utredning som kommunen startade när de första larmen kom lades ner. Då vände sig några vårdanställda till politikerna och vädjade om hjälp.

Meddelarfrihet

Kajsa Magnusson blev då tillrättavisad av sin chef. Hon spelade in samtalet där han talade om för henne att hon inte fick utnyttja sin yttrandefrihet och lät henne förstå att hon heller inte skulle gå till media.

Under sommaren har förvaltningen genomfört utbildningar och informationsinsatser och det är framförallt cheferna som man inriktat sig på.

– Vi har varit värdigt tydliga mot våra tjänstemän hur viktigt det är att var och en känner sig trygg med att de har meddelarfrihet, säger Maria Norell.

”Känner mig trygg”

Hon anser att det nu är klart för alla att de har yttrandefrihet och meddelarfrihet att ta kontakt med media – om det inte handlar om uppgifter där det råder patientsekretess – och att de problem som funnits nu är lösta.

– Vi hade missförhållanden som uppdagades hösten 2019 och som har åtgärdats. Jag känner mig trygg med att de som idag jobbar med de äldre gör ett fantastiskt jobb.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Missförhållanden i Forshagas äldreomsorg

Mer i ämnet