Hör Hanna och Julia berätta om sina förväntningar på första sjuksköterskejobbet. Foto: SVT

Nya sjuksköterskor håller igång vården i sommar

Publicerad

Sommar och semestertider gör bristen på sjuksköterskor ännu större än under resten av året. Men vi har träffat några av dem som ska hålla vården igång under sommaren.

Hanna Jansson och Julia Johansson är två av de 89 sjuksköterskor som förra veckan tog examen på Karlstads universitet. Nu skolas de in på kirurgavdelning 6, på Centralsjukhuset i Karlstad, där de fått jobb det närmaste året.

– Jag har varit här tidigare på praktik under utbildningen och även sommarjobbat och jobbat extra som undersköterska här tidigare. Jag tycker det känns tryggt att börja på ett ställe där man varit innan, säger Hanna Jansson.

Många nya sjuksköterskor stannar i Värmland

Mer än hälften av Hanna och Julias klasskompisar har valt att efter examen jobba på värmländska sjukhus. De flesta på CSK, och just avdelning 6 har hela sju nyutbildade sjuksköterskor.

– Det är många nya, och det känns som något positivt – att det är en attraktiv avdelning man börjar på, men samtidigt lite läskigt för vi har alla lite erfarenhet och ska rådda det här skeppet, men det ska nog gå bra, säger Julia Johansson som drömmer om att i framtiden få jobba utomlands men till att börja med vill vara kvar i Värmland, åtminstone något år.

Även Hanna som kommer från Skövde vill bo kvar i Värmland.

– Jag trivs väldigt bra här i Karlstad, så det var ganska självklart att stanna, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.