100 vårdplatser stängs över sommaren på grund av personalbrist i Värmland. Foto: SVT

Personalbrist på sjukhusen – 100 vårdplatser stänger i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Precis som tidigare somrar fattas det personal inom den värmländska vården även denna sommar. Det gör att omkring 100 vårdplatser under en period måste stängas på grund av personalbrist.

Det saknas mer än 60 sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor, undersköterskor och även en barnmorska inför sommaren på de värmländska sjukhusen. Detta trots att regionen betalar 10 000 kronor extra i lön per vecka till dem som flyttar en eller två semesterveckor.

Tobias Kjellberg, hälso- och sjukvårdschef för Region Värmland. Foto: SVT

– Vi har begränsat erbjudandet till högst två veckor, och det är några som väljer att flytta sin semester till hösten. Sedan pusslar vi ihop det med hjälp av pensionerade sjuksköterskor, vikarier och i värsta fall beordring, vilket vi har rätt till eftersom sjukvården räknas som en samhällsviktig funktion, säger Tobias Kjellberg, hälso- och sjukvårdschef för Region Värmland.

Början av sommaren svårast

Värst är personalbristen i början av sommaren – veckorna efter midsommar, då det fortfarande är planerade operationer. Men läget är enligt Tobias Kjellberg inte sämre än tidigare somrar.

– Nej, de tre senaste somrarna har det varit relativt bra. De olika enheterna hjälper varandra, så även om det blir mycket på en avdelning brukar det lösa sig genom att någon eller några patienter flyttas över till en annan avdelning som har sängar lediga.

Ändå måste omkring 100 av totalt 600 vårdplatser på sjukhusen i Värmland stängas under sommaren, vilket är ungefär som förra året.

Tipsa oss!

Har du drabbats av personalbristen inom vården, eller vet du något mer? Tipsa oss på: varmland@svt.se eller på 054-230 250!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.