Svenska Rallyt. Foto: TT Nyhetsbyrån

Nya sträckor för VM-rallyt

Uppdaterad
Publicerad

Mer än halva VM-rallyt, Rally Sweden, i februari kommer att köras på helt nya specialsträckor.

– Vi har haft en hård press på oss att leverera ett nytt upplägg. Det handlar om att hitta snösäkra sträckor för att vi ska kunna ha kvar rallyt, säger Glenn Olsson, vd för Svenska rallyt, till SVT Nyheter Värmland.

Det är tre specialsträckor som blir nya – SS Hof Finnskog i norska Åsnes, SS Knon norr om Hagfors och SS Likenäs som är en nygammal sträcka som återigen tas i bruk.

Också serviceplatsen i Torsby där den sista sträckan, Power Stage, avslutas, är ny.

Här kan du se alla våra rallyreportage från i vintras

Karlstad fortfarande viktigt

Specialsträckor som försvinner är Hagfors sprint, Fredriksberg, Lesjöfors och Rämmen.

Kvar blir bland annat Karlstad Superspecial på travbanan, Vargåsen och Hagfors.

– Karlstad är fortfarande viktigt för oss även om serviceplatsen är flyttad. Bland annat på grund av att det är där det finns volymer för boendet, säger Glenn Olsson.

Mer snösäkert och mer tillgängligt

– Vi har tagit bort de minst snösäkra sträckorna och ersatt med tre nya på högre höjder längre norrut. Hela det nya upplägget med serviceplats i Torsby som används alla dagar gör hela tävlingen betydligt mer tillgänglig för publiken, säger banchefen Johan Magnusson i ett pressmeddelande från Svenska Rallyt.

Nya serviceplatsen i Torsby innebär fördelar men också en hel del utmaningar.

– Vi fyller i stort sett hela flygfältet och bara WRC-teamen kommer in med över 50 stora trailers. Vi ligger också väldigt nära två europavägar med mycket trafik och då det är början på sportloven så vet vi att vi har utmaningar med trafiken. Att lösa logistiken för både tävlande och publik via bra flöden är helt avgörande och något vi jobbar med, säger serviceplatschefen Adam Magnusson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenska rallyt Värmland 2016

Mer i ämnet