Fartyget Bonita var påväg till Hönsäter, enligt Kustbevakningen. Foto: SVT

Nya uppgifter – den ansvarige somnade vid rodret

Uppdaterad
Publicerad

Det lettiska lastfartyget Bonita som gick på grund utanför Lurö i Vänern på söndagsmorgonen gjorde det eftersom den ansvarige somnat vid rodret. Det säger räddningsledaren vid Kustbevakningen, Mattias Heneborn.

Efter förhör med besättningen har det framkommit att den ansvarige besättningspersonen somnade. Sedan 1 april har Kustbevakningen utökade befogenheter att utdela straff, som i detta fall, när det gäller vårdslöshet i sjötrafik.

– Vi har haft en dialog med polisen, men kunde bestämma själva. Personen fick dagsböter som påföljd, säger Valdemar Lindekrantz, presskommunikatör på Kustbevakningen. 

Den mänskliga faktorn är en vanlig anledning till att den här typen av grundstörningar sker.

– Det är viktigt att veta att det är den mänskliga faktorn och inte något tekniskt fel på fartyget, så man vet om det är funktionsdugligt när det är bärgat, säger han.

Måste göras lättare

Det 66 meter långa lastfartyget som är lastat med djurfoder står hårt på grund. För att det ska bli lättare att bogsera fartyget måste det först tömmas på diesel och last. I ett pressutskick skriver Kustbevakningen att ett av fartygets bränsletankar står på grund, så två bränsletankar ska tömmas innan en bärgning kan påbörjas. En tankbil kommer att transporteras till platsen på en pråm.

Miljöskyddsfartyget KBV 051 är i beredskap vid lastfartyget Bonita. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fartyg på grund

Mer i ämnet