Nyanlända ungdomar, som bor i Arvika, kommer att hjälpa biblioteksbesökare med internet, datorer och surfplattor. Foto: Ingmar Reslegård

Nyanlända blir IT-guider i Arvika

Publicerad

Under lördagen börjar Arvika bibliotek med IT-Guider. Nyanlända ungdomar, som bor i kommunen, kommer att hjälpa besökare med internet, datorer och surfplattor. Ungdomarna utvecklar därmed sitt språk och sitt kontaktnät, medan besökarna kostnadsfritt får hjälp med att bli digitala medborgare.

IT-Guider kommer senare även att starta på fler ställen i Arvika. Verksamheten med IT-guider finns sedan 2010 runtom i Sverige. Modellen har visat sig vara ett smart sätt att skapa möten mellan generationer.

– Andra kommuner menar att projektet kan göra att integrationen blir lyckad och är glada över att kunna erbjuda IT-Guider till sina invånare, säger Jan Nilsson, integrationssamordnare på Arvika kommun.

”IT-guide i Arvika” är ett Leader-projekt inom Växtlust Värmland med stöd från Socialfonden. Det drivs i samarbete mellan kommunen och föreningen bakom IT-Guide-modellen Enter Sweden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arvika

Mer i ämnet