Att man kan ha så olika uppfattningar kring om gymnasieskolan är färdigbyggd eller inte beror enligt Noctor byggs rekonstruktör på att regler och byggnormer inte är konkreta och kräver bedömningar. Foto: SVT/Ur RISE rapport

Nybyggda Kristinehamns teknik- och innovationscenter kan inte användas – nu tar juristerna över

Publicerad

Kristinehamns nya gymnasieskola ekar tom. Eleverna skulle ha flyttat in när höstterminen startade, men mångmiljonbygget fick undergodkänt i slutbesiktningen och nu riskerar byggbolaget, Noctor bygg, att gå i konkurs. På tisdagen inleds förhandlingar om slutbesiktningen och kanske kan det lösa upp några knutar i byggtvisten.

Enligt slutbesiktningen finns det brister i konstruktionen, bland annat vad gäller brandsäkerheten, och förekomst av ”mikrobiell påväxt”, alltså mögel, i trät.

– Det innebär en förhöjd risk för att inomhusklimatet påverkas och därmed påverkar de personer som är känsliga för försämrat inomhusklimat, säger Kristinehamns kommundirektör, Martin Willén.

Men Noctor bygg håller inte med om det och har kallat till en överbesiktningsnämnd.

– I allt trä finns mikrobiell påväxt och det föreligger naturligt. De nivåerna är inom, vad ska man säga, gränsvärdena, och det tillförs ingen fukt så därför ökar heller inte påväxten. Påståendena om fel och brister saknar enligt Noctor helt grund, säger Henrik Nilsson som är rekonstruktör för Noctor bygg.

Risk för konkurs

Nu ska överbesiktningsnämndens tre oberoende jurister reda ut om slutbesiktningen är gjord på ett korrekt sätt, eller inte.

Under tiden har kommunen valt att inte betala Noctor det som kvarstår av den upphandlade summan, eftersom man anser att man inte fått det man betalat för. Det har i sin tur satt Noctor i en svår ekonomisk situation och företaget är nu under rekonstruktion.

Skulle överbesiktningsnämnden gå på kommunens linje kan Noctor bli tvungna att åtgärda bristerna. Enligt deras egna beräkningar kostar det uppskattningsvis över 20 miljoner kronor – pengar som företaget inte har.

– Risken för en konkurs är överhängande, säger Henrik Nilsson.

– De negativa konsekvenser som kan komma av att Noctor går i konkurs kan vi inte ställa i relation till ett kompromissande med hälsa och säkerhet för eleverna i byggnaden, det blir en absurd diskussion, säger Martin Willén.

Inga garantier

Blir det konkurs måste kommunen åtgärda bristerna på egen hand. Det skulle delvis kunna täckas av de pengar som kommunen nu håller inne på, samt försäkringspengar, enligt Martin Willén. Men, det skulle också leda till att byggbolagets garantier för byggnaden, i det fall framtida brister uppstår, helt försvinner.

– Det känns som en helt absurd situation, säger Martin Willén, Kristinehamns kommundirektör.

I KTIC, Kristinehamns teknik- och innovationscenter, är det tänkt att eleverna på de praktiska utbildningarna, som numera håller till i Prästerudsgymnasiets slitna lokaler, ska samsas med företrädare från näringslivet. Upphandlingen, där Noctor Bygg AB, blev utsedd till totalentreprenör, ligger på 130 miljoner kronor men den slutgiltiga prislappen kan alltså bli större än så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.