Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Agne Niklasson, kyrkoguide, i den nyuppbyggda kopian av Södra Råda gamla kyrka från 1300-talet som brändes ner 2001. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Nybyggda Södra Råda gamla kyrka invigs

Uppdaterad
Publicerad

I helgen invigs nybygget av Södra Råda gamla kyrka. Den unika medeltidskyrkan totalförstördes vid en anlagd brand 2001 och oersättliga kulturella värden gick till spillo.

Återuppbyggnaden av träkyrkan har skett som ett forskningsprojekt vid Göteborgs universitet.

– Trähantverkarna har arbetat med en verktygsuppsättning likt den som användes för 700 år sedan, berättar kyrkoguiden Agne Niklasson.  

En av erfarenheterna och upptäckterna som gjorts är vilket enormt arbete det inneburit att ta fram allt byggnadsmaterial med den tidens verktyg och metoder.

Nu invigs en kopia av den gamla kyrkan, men ännu återstår mycket av projektet.

Kyrkan är ännu inte inredd, inte minst saknas det som ska vittna om kyrkans världsunika väggmålningar. Arbetet med att visa dessa med modern teknik är ännu inte klart. Dessutom ska kyrkogården återställas och byggnaden ska kläs med spån.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.