Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nytt konstaterat fall av corona i Värmland – totalt 21 fall Foto: SVT

Nytt konstaterat fall av corona i Värmland – totalt 21 fall

Uppdaterad
Publicerad

21 personer är nu smittade av corona i länet. Alla utom ett fall har dessa koppling, direkt eller indirekt, till Italien. Alla de smittade ska bo i Karlstadområdet. För sjukvårdspersonal kommer nu nya restriktioner för att förhindra smittspridning.

Förhållandevis många värmlänningar har varit i norra Italien på senare tid och det är med tanke på att situationen i Italien eskalerat som man nu inför ytterligare åtgärder. Dessa innefattar att personal inom patientnära sjukvården i Värmland och som har besökt norra Italien senaste två veckorna nu ombedes hålla sig hemma i två veckor, eller jobba hemifrån.

– Vi har sårbara patienter som vi inte vill ska riskera att få en eventuell smitta, säger Ingemar Hallén.

Personalen uppmanas även att begränsa sina sociala kontakter.

Hallén berättar att man i andra länder sett en smittspridning inom sjukvården och att detta bidragit till att man funnit anledning att agera.

Svårt att sia om fortsatt spridning

Ingemar Hallén säger också att det är svårt att sia om hur smittspridningen kommer att utveckla sig.

– Vi tror att vi haft en tillfällig kulmen eftersom så många värmlänningar varit i Italien på sportlovet.

Han tror att det kommer att dyka upp fler fall i länet men att det är svårt att spekulera om hur många det kan bli.

– Den springande punkten är att starta smittspårning i ett tidigt läge, säger han.

Från sjukvården uppmanas man ringa 1177 enbart om man har symptom men att man ringer 11313 om man inte är sjuk men är orolig och har funderingar.

Lärare på Norrstrandskolan smittad

Samtidigt kommer nu idag information från Karlstad kommun om att en lärare på Norrstrandsskolans högstadium har testats positivt för den nya coronaviruset. Från Region Värmland görs bedömningen att det finns risk för att smittan har spridits vidare till ett fåtal andra lärare på skolan och smittspårning har inletts. Däremot görs inte bedömningen att några elever ska ha smittats.

Kommunen följer Regionens uppmaning

Karlstad kommun meddelar på eftermiddagen att man följer Region Värmlands uppmaning och ber medarbetare som varit i riskområden att stanna hemma under den två veckor långa inkubationstiden samt att undvika sociala kontakter.

Uppmaningen till de vårdanställda i Region Värmland

Visa

• Medarbetare inom hälso- och sjukvården som har varit i norra Italien eller andra områden som Folkhälsomyndigheten bedömer som riskområden och som kommit hem för mindre än 14 dagar sedan ska hålla sig hemma och antingen arbeta på distans om det är möjligt, alternativt vara hemma med lön enligt allmänna bestämmelser. Dessa medarbetare ska minimera sina sociala kontakter även på fritiden.
• Detta gäller även medarbetare som arbetar nära patienter men som organisatoriskt inte tillhör hälso- och sjukvården.

Anledningar till beslutet, enligt ett utskick till de anställda som gick ut under måndagen, är att:

• Situationen i Italien har eskalerat dramatiskt, nästan alla fall i Värmland är kopplade till Italien, att enskilda har svårt att bedöma om man har symptom eller inte, Värmland är jämförelsevis hårt drabbat och att sjukdvården hanterar sårbara grupper.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet