En tistel kommer vara det nya partiets symbol. Anders Ahl har valts som ordförande. Foto: SVT

Nytt parti på Hammarö

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska ett nytt politiskt parti på Hammarö bildas. Initiativtagare till partiet är några före detta Sverigedemokrater och igår hölls möte för att välja styrelse i den nybildade föreningen.

Det förra regionrådet för SD, Anders Ahl, valdes då som ordförande för föreningen som senare ska registreras som ett politiskt parti.

– Vi ska vara ett parti som står för sans och balans. Vi vill att Hammarö ska växa varsamt, det är en viktig fråga för oss, säger Anders Ahl.

Vill inte slås ihop med Karlstad

En styrning av hur många som flyttar till ön är alltså en av hjärtefrågorna. En annan är att man inte vill slå ihop sig med Karlstad.

– Det är lätt att tänka att gräset är grönare på andra sidan nu när det blir skattehöjningar och annat, men vi tror inte på att bilda kommun med Karlstad.

”Kan växa överallt på ön”

Namnet på det nya partiet vill man inte avslöja förrän det har registrerats hos Skatteverket men partisymbolen kommer vara en tistel. En växt som kan vara vacker – men som kan göra ont om man trampar på den.

– Sen kan den växa lite var som helst på ön och det tänker vi att vi också kan göra, säger Anders Ahl.

Vill driva ett brett spann av frågor

I nuläget har föreningen 11 medlemmar.  Alla utom en i styrelsen är före detta Sverigedemokrater.

Anders Ahl uteslöts ur SD förra hösten, liksom partiets vice ordförande på Hammarö,  Marek Andersson. Partiets tre andra representanter i kommunfullmäktige på Hammarö valde då också att lämna partiet vilket innebar att SD:s lokalavdelning på Hammarö lades ned.

Ahl har, tillsammans med två av de andra kommunfullmäktigeledamöterna, suttit kvar som så kallade politiska vildar och det är dom som nu utgör stommen i det nya partiet. Förhoppningen är att kunna locka en lite bredare skara väljare än Sverigedemokraterna.

– När folk tänker på SD är det alltid fokus på migration och kriminalpolitik, men vi vill vara tvärpolitiska och driva ett brett spann av frågor. Det ska finnas något för alla, säger Anders Ahl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer